Platsen du söker ska helst vara i solbelyst sydsluttning, ha mycket undervegetation (gräs/ljung etc) samt mycket berg i dagen. Det ska med andra ord vara varmt och skyddat, där hasselsnoken kan förflytta sig utan att synas. Kolla in utbredningskartan också så att du befinner dig i någorlunda rätt ände av Sverige.

Bäst tidpunkt på året är maj och september. Med viss reservation för variation i väder...Det finns två metoder för att leta efter den:

1: Ströva runt i markerna, lyft på platta stenar (och lämligt skräp som ligger i markerna, du blir förvånad hur mycket det finns). Detta är tidskrävande och kräver en hel del tur, men ger mycket motion och upplevelser i naturen :-)

Denna metod fungerar bäst i områden med många lämpliga substrat, d.v.s. många tunna, platta stenar (tjocka stenar ger sämre med värme och är jobbiga att lyfta på).

Smala klyftor i berg och liknande där hasselsnokar kan gömma sig är också bra att kolla. Kantzoner mellan berg och vegetation kan också vara bra (varmt och vandringsled i landskapet).


2: Lägg ut plattor som hasselsnokarna lägger sig under! Plattorna bör vara 0,5-1 kvadratmeter stora. Materialet kan vara plåt, takpapp eller plywood. De två förstnämnda kan bli väldigt varma dock, vill man kika under hela säsongen rekommenderar jag plywood som man målat svart. Lägg ut plattorna i halva mars så att de hinner smälta in i naturen lagom till när snokarna kommer fram. Du måste naturligtvis kolla så att det är ok med markägaren om du inte befinner dig på din egen tomt, annars kallas det för nedskräpning.

Plattorna lägger man i eller i anslutning till undervegetationen (som ska vara tillräckligt hög för att hasselsnoken ska kunna röra sig osedd). Viktigt är att plattan ska ligga väldigt tätt intill underlaget, det ska vara en glipa på max en centimeter! Är glipan större än så mists mycket av värmeeffekten. Det får inte heller vara blött under plattan, då får man bara gråsuggor och mask...
Hasselsnok under träplatta. Notera kopparödlan! Det finns rapporter som tyder på att kopparödlan undviker doften av
hasselsnok. Stämmer dåligt här!


Andra djur då?
  • Du kommer garanterat få en hel del kopparödlor under plattorna! Det är inte ovanligt med mer än 10 kopparödlor under varje platta!
  • Mindre vattensalamander kan dyka upp tidigt på säsongen.
  • Vanlig snok är ganska förtjust i plattorna om man befinner sig i snokvänliga områden (närhet till vatten).
  • Huggorm har jag endast haft under en platta vid ett tillfälle, låg risk med andra ord!
  • Sandödla finns ofta i samma områden som hasselsnoken. Den är förtjust i att solbada uppe på plattorna!
  • Samma sak gäller för skogsödla, men den har varit fåtalig hittills.
  • Sen finns det ju en allsköns blandning som kan dyka upp, allt från möss till trädödare

OBSERVERA att hasselsnokar ej får lyftas upp/störas utan tillstånd! Du får endast titta med andra ord!

För den som är intresserad finns en inventeringsmanual från naturvårdsverket här. Bläddra fram till sidan 88 så handlar det om hasselsnok. Denna manual gäller tjänstemän.

Vill du ha råd på plats för placering av plattor och råkar bo längst ut i det sydöstra hörnet av Sverige, kontakta mig så kommer jag förbi om jag har möjlighet.